Bakłażany z oliwkami i pomidorem

. Składniki:
3 małe bakłażany
30 dag drobnych pomidorów
10-15 czarnych oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Sos:
3 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy
tymianek
sól
pieprz
Bakłażany umyj. Pokrój w kostkę, posyp lekko solą i odstaw na godzinę. Potem dokłądnie osącz i obgotuj (około 5 minut). Po ugotowaniu musisz je odcedzić, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ze sparzonych pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na cienkie plasterki. Przygotuj sos: wymieszaj starannie oliwę, ocet winny, tymianek, sól i pieprz. W płytkiej salaterce ułóż plasterki pomidorów, nanich połóż kostki bakłażana, wierzch przykryj oliwkami. Całość polej sosem.