Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki:
– 1 kg fasolki szparagowej,
– 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
– 3 ząbki czosnku,
– 10 małych, białych cebulek,
– 4 łyżki oliwy,
– kilka łodyżek tymianku,
– sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Z fasolki usuwamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.

2) Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3) Dusimy pod przykryciem ok 20 – 30 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.