Kalafior zapiekany

kalafior
pieczarki
szynka
cebula
ser żółty
kostka rosołowa
przecier pomidorowy lub pomidorki z puszki
· przyprawy, słonecznik

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na tłuszczyku .Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, kukurydzą, serem żółtym oraz pieczarkamii cebulą. Doprawiamy wg uznania przyprawami (sól, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz) – ja zrobiłam warstwowo – kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior. W szkalnce wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora. Całość posypuję uprażonym słonecznikiem. Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.