Chłodnik ogórkowo – miętowy

Składniki

  • 3 ogórki
  • 1 szczypior
  • 1 ząbek czosnku/li>
  • 3 łyżki świeżych liści mięty
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 ml kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu (kefir, jogurt)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

Sposób przygotowania

Ogórki obrać ze skórki, pozbawić pestek i grubo posiekać. Na gładką masę zmiksować ogórki, szczypior, czosnek, mięte i wodę. Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz i jeszcze przez chwile miksować, żeby dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.