Indyjska zupa pomidorowa

Składniki

  • 25 dag czerwonych pomidorów lub jedna puszka krojonych pomidorów bez skórek, nie odsączonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 zielona papryka chili, pozbawiona nasion i posiekana
  • 3 rozduszone ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 / 2 łyżeczki curry
  • posiekana świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

Jeśli zupa jest gotowana ze świeżych pomidorów, sparzyć je, obrać ze skórki i grubo posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, paprykę chili i czosnek i smażyć przez 4 minuty lub do miękkości. Dodać pomidory i smażyć, często mieszając przez 5 minut. Wymieszać przecier pomidorowy z bulionem warzywnym i dolać do garnka. Wsypać curry i dusić przez 7minut. Podawać w miseczkach, posypać kolendrą.