Zupa bułgarska

Składniki

  • 0,5 kg cukini
  • 2 czerwone papryki i jedna żółta
  • 1 duża cebula
  • bulion
  • 0,3 kg zółtego sera light
  • 1 jajko
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a następnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa, stopniowo podlewając wodą. Gdy będą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem, następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem, tak, aby przynajmniej przykrył on warzywa. Dusić ok 30min, na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy.