Zupka meksykańska

Składniki

  • 1/2 kg drobiowego mielonego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka soi
  • 3 ząbki czosnku
  • wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
  • 2 duże łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, dodać mięso z cebulą, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym i pozostałymi przyprawami. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło.