Cukinia faszerowana

1 cukinia (wielkość w zależności od liczby zajadających:)
20-30 dag pieczarek (j.w.)
1 pomidor
15 dag startego żółtego sera (mozarelli:)
troche cebuli

sposób przygotowania:
CUKINIA
cukinie przekroić na pół wzdłuż, a następnie pokoić na 15 cm kawałki (jesli jest duża, jeśli mała to wystarczy tylko wzdłuż), pokrojone kawałki blanszować we wrzącej osolonej wodzie aż cukinia stanie się odrobine miększa. po wyjęciu z wody środek warzywa wydrążyc. a reszte cukinii popieprzyć i doprawic do smaku.
FARSZ
wydrążony miąższ z cukinii i pieczarki drobno posiekać, dodać posiekaną cebule (ilość wedle uznania), wszystkie skłądniki wrzucić do garnka, zalać oliwą z oliwek i dusić aż zrobią się miękkie. następnie pokroić pomidora bez skórki w kostkę i dodać do farszu, całośc doprawić przyprawami, wymieszać.

nafaszerować farszem wydrążoną cukinię, posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika na 15-20 minut (temperatura ok. 150c). smacznego (dzisiaj zjadłam na obiad dwa kawałki – pychota)