Cheesburgery

Cheesburgery
15 dag mięsko mielone z piersi kurczaka/indyka
1/4 cebulki
1 jajko
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól, ew. przyprawy
pomidor
ogórek kwaszony
kilka plasterków sałaty
plasterek topionego sera light (np hochland, albo z lidla)
do smaku-odrobina ketchupu, musztardy
na ciuteczce oliwy podsmażyć cebulkę, tak aby się zarumieniła, jajko rozmieszać z pieprzem i solą do miski włożyć mięsko mielone, wymieszać z podsmażoną cebulką i serem pociętym na małe kawałeczki dodać roztrzepane jajko, wymieszać kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię formując kotleciki, smażyć po 2-3 minuty z jednej strony, dopóki mięsko w środku nie będzie białe pomidor pokroić na plasterki na talerzu położyć liść sałaty, na to kotlecika, na to odrobinkę musztrady/ketchupu, plasterek pomidora i kwaszonego ogórka, posypać resztą cebulki