Pomidory faszerowane zapiekane

Pomidory faszerowane zapiekane
.
1 kg twardych, podłużnych pomidorów
30 dag mielonego mięsa, np. drobiowego lub wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
olej
5 dag żółtego sera
listki świeżej szałwi Pomidory przekroić wzdłuż na połowę, małą łyżeczką usunąć nasionka wraz z otaczającym je miąższem, tak by powstały miseczki. Cebulę posiekać, na oleju przesmażyć mięso, dodać cebulę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, dusić 5 minut
Żółty ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami, listki szałwi opłukać, osuszyć, część drobno posiekać, ser i szałwię wymieszać z mięsem, przyprawić. Połówki pomidorów napełniać przygotowanym farszem, układać na natłuszczonej olejem blasze, zapiekać ok. 20 min w 190°C, ozdobić szałwią.