Chińszczyzna

Chińszczyzna

– 1-2 piersi z kurczaka lub kawałek chudej szynki
– pół kapusty pekińskiej
– kawałek białej części pora lub mała cebula
– pędy bambusa z puszki
– 5 grzybków moon (ugotowane wg przepisu na opakowaniu)
– 2 łyżki sosu sambal (jest baaardzo ostry, więc jak nie lubicie ostrego, to lepiej dodać 1 łyżkę)
– 1 łyżka sosu sojowego light
– oliwa lub olej rzepakowy do smażenia

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojone w cienkie paseczki mięso, po 4 minutach dodajemy sambal i sos sojowy, mieszamy i smażymy dalsze 2 min. Dorzucamy pora/cebulę, chwilę smażymy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy grzyby, pędy bambusa i pokrojoną w cienkie paseczki kapustę pekińską. Dusimy ok. 3 minut – kapusta ma być chrupka.