2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
45 dag filetów z piersi z kurczaka
1 łyżka rosołu z kurczaka
1 posiekana średnia cebula
2 zmielone ząbki czosnku
3 / 1 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka drobno posiekanej startej skórki cytrynowej
1/8 łyżeczki mielonego kminy
szczypta mielonej kurkumy
1 szklanka mleczka kokosowego (bez dodatku cukru)
2 łyżki orzechów makadamia-drobno zmielonych
1 łyżeczka substytutu cukru
1/4 łyzeczki mielonego czerwonego pieprzu
1 łyżeczka tamaryndy (dostępna w sklepach indyjskich i niektórych supermarketach)
2 łyżeczki wody
posiekany szczypior do dekoracji
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić kurczaka i smażyć po 5 minut z każdej strony lub aż sie zarumieni i straci różowy kolor. Zdjąć kawałki kurczaka i odstawić.
Zagrzać rosół na tej samej patelni. Dodać cebulę, czosnek, kolendrę, imbir, skórkę cytrynową, kmin, kurkumę i gotowac przez 5 minut lub aż cebula będzie miękka, ale nie zarumieniona. Domieszac mleko kokosowe, orzechy, substytut cukru i czerwony piperz. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, nakryć i dusić powoli przez 10 minut lub aż dokłdnie się zagrzeje.
Znowu przełożyć kurczka na tależ i trzymac w cieple. Nie wyrzucać sosu z patelni.
W małej misce wymieszać tamarynę z wodą. Dodać do sosu na patelni i delikatnie go gotować, aż zgęstnieje i pozostanie go około jednej szklanki.
Rozłożyć pierś kurczka w równych porcjach na talerze. Poalć sosem i udekorować szczypiorem.
Wypróbujcie gry kulki przy których można fajnie spędzić każdą wolna chwilę
Wspaniałe gry z gatunku mahjong znajdziecie na stronie mahjongowo.pl