Piersi z kurczaka duszone z papryką

5 piersi z kurczaka (bez skory)
3 papryki (czerwona, zielona i zolta)
2 zabki czosnku
2 czerwone cebule
sucha pokruszona papryczka chili ( jak ktos lubi)
2 pomidory
6 lyzek oliwy z oliwek
1/3 filizanki bialego wytrawnego wina
przyprawy do smaku ( sol, pieprz, przyprawy kuchnii wloskiej) posiekana natka pietruszki
Kazda z piersi pokroj na trzy czesci. Papryke umyj, przekroj na pol, usun nasiona i pokroj w paski. Podgrzej 3 lyzki oliwy na duzej patelni lub w rondlu. Wrzuc cebule i smaz na srednim ogniu do zeszklenia. Przeloz na osobny talerz. Wlej pozostala oliwe do rondla, podkrec gaz i wrzuc pokrojone piersi. Smaz do zbrazowienia z kazdej strony (ok 6-8 min) Wrzuc usmazona cebule, wycisniety w wyciskaczu czosnek oraz papryczke chili ( jezeli uzywasz). Wlej wino i gotuj az wygotuje sie polowa. Wrzuc papryke i wymieszaj dokladnie tak, aby pokryc ja tluszczem. Przypraw. Po ok 3-4 minutach wrzuc pokrojone w kostke pomidory. Dobrze zamieszaj i dus pod przykryciem na malym ogniu do ugotowania miesa i az warzywa zmiekna, ok 25-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koncu dodaj posiekana natke. Smacznego :))