Roladki z kurczaka

Mieso rozbijamy na cienkie plastry, posypujemy przyprawami (co kto lubi, ja uzywam papryki w proszku, soli, pieprzy, czosnku, czasami oregano, chilli), smarujemy farszem, zwijamy w rulonik i zawijamy w folie aluminiowa (gwarantuje to ze miesko bedzie soczyste, bez potrzeby polewania go oliwą czy czymkolwiek) i pieczemy ok. 30 minut (w zaleznosci od rodzaju farszu i wielkosci miesa) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podaję tez przepis na przykladowe farsze.
1 mala cebule kroimy w kostke i podsmazamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w kostke pieczarki( 3 duze) i dusimy ok.15 minut. Pozniej odsaczamy wode z farszu, dodajemy zolty ser (o obnizonej zawartosci tluszczu np.17%) i kladziemy na mieso rownomiernie. W zaleznosci od wielkosci miesa przygotujmy mniej lub wiecej farszu. Ta ilosc wystarcza na spora piers. Dalej postepujemy jak napisalam wyzej.
Farsz mozna tez zrobic z plastra poledwicy lub bekonu chudego z indyka, pokrojonej w paski papryki, ogorka konserwowego lub kiszonego i zoltego sera. Wszystko ukladamy na miesie i zawijamy.