Kalafior zapiekany

Składniki

  • kalafior
  • pieczarki
  • chuda szynka
  • cebula
  • ser żółty niskotłuszczowy
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy lub pomidorki z puszki
  • przyprawy, słonecznik

Sposób przygotowania

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulkę podsmażamy na oliwie. Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, serem żółtym oraz pieczarkami i cebulą. Doprawiamy wg uznania przyprawami: sól, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz. W szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora. Całość możemy posypać uprażonym słonecznikiem. Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.