Kremowa zupa kalafiorowa

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szkalnki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Rozdzielić kalafior na różyczki i pokroić na małe kawałki, w garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i podsmażyć, aż zmięknie, dodać kalafior i odrobinę soli. Nakryć i smażyć przez 5 minut. Dodać wodę, ponownie nakryć, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 15 minut. Zmiksować warzywa wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodać śmietanę, bądź jogurt i doprawić do smaku.