Zapiekanka z sosem jogurtowym

Składniki

  • 1 opakowanie brokułów mrożonych / świeży brokuł
  • 1 opakowanie kalafiora mrożonego / świeży kalafior
  • pół puszki fasolki czerwonej
  • parę plastrów sera żołtego light
  • 2 jajka
  • pierś z kurczaka
  • dwie cebulki czerwone
  • czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka, sól, pieprz

Składniki na sos:

    Sposób pierwszy na ostro:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • dwa ogórki konserwowe
  • pieprz,sól

Czosnek zetrzeć, wymieszać z jogurtem. Dodać poszatkowane drobno ogórki konserwowe, doprawić do smaku. najlepiej przygotowywać ok godzinę przed podaniem, żeby smak czosnku połączył się z jogurtem.

Sposób drugi:

  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Jogurt przyprawić dużą ilością gałki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sposób przygotowania

Brokuły i kalafior ugotować na pól twardo. Odstawić do odsączenia. Kurczaka pociąć na małe kawałki i podsmażyć na gorącej oliwie z oliwie, doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem. Paprykę czerwoną pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulką. Brokuł oraz kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na nich ułożyć mięso oraz czerwoną fasolkę, wcześniej odsączoną z zalewy. Na górze ułożyć cebulkę i paprykę. Wszystko zalać roztrzepanymi jajkami wymieszanymi ze startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok 180stopni na jakieś 25 minut. Ważne żeby ser się rozpuścił i jajko się ścięło. Podawać na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika polać przygotowanym wcześniej sosem.